12 Kasım 2008 Çarşamba

EV LİKÖRÜ SEVERMİSİNİZ ?




Eğer yanıtınız evetse ikinci soru geliyor, pekii yapmak istermisiniz ? Bu soruyada evet diyorsanız yazının devamını takip edin derim.



Ev likörü yapmak son derece zevkli bir iştir,tabi yaptığınız likörü içmesi daha da zevklidir.Biz de adettir,kahvenin yanında likör ve çikolata ikram etmek,genelde bayramlarda ,özel günlerde yapılır ama biz evde ne zaman kahve içsek yanında likörümüzü yudumlamayı severiz,gelen her misafirede ikram ederiz.

Gelelim mis kokulu meyve likörlerimizin yapımına,aslında likör yapmak için pek çok yol vardır.Bunlardan biri meyveyi şekere yatırarak 3ay kadar beklemek ve daha sonra işlem yapmak,fakat ben sabırsız olduğm için o kadar bekleyemem,benim likörlerim en fazla 1 ayda içime hazır olur. Bu sebeble ben size kendi yaptığım yöntemi anlatacağım. Evde şarap yapma ve likör işine Tekel'de staj yaparken merak saldım.Sonrasında tanıştığım bir İtalyan ustadan da bu pratik tarifi aldım.

Tarifin özü kısaca şöyle;İlk şart aldığımız mevyve renk ve koku bakımından olgun olacak ve kesinlikle üzerinde yara bere olmayacak.Bu çok sağlam ve nefis meyveleri iyice yıkıyoruz.daha sonra küçük parçalara doğruyoruz (tabi ki meyvesine göre eğer vişne ise,yıkayıp ayıklayıp çekirdeğini çıkarıyoruz,kivi ise kabuğunu soyuyoruz vb.) Daha sonra bu malzemeyi cam bir kavanoza koyuyoruz ve üstü örtülünceye dek alkol ilave ediyoruz. Burada bir parantez açmakta fayda görüyorum,bu tür içkilerde kullanacağınız alkol %96'lık etil alkol olmalıdır,bu derece likör için bir hayli yüksektir,bu bakımdan 45 dereceye gelene kadar seyreltilmesi gerekir.Ne kadar seyrelttiğimizi anlamak için ise alkol metre ile ölçmemiz lazım.Bir diğer nokta ise istediğiniz miktarda etil alkol bulma zorluğudur.Bu sebeble ben alkol kullanmıyorum,bunun yerine votka ve bazen kanyak veya brendi kullanıyorum,bunların dereceleri ayarlı olduğundan herhangi bir sorun olmuyor daha lezzetli likörler elde etmiş oluyoruz.

Tarifimize dönersek,bu votkalı meyvemizi güneş görmeyen serin bir yere koyup her gün çalkalayarak maserasyona bırakıyoruz,koku ve renk oturunca yaklaşık 15.günde baharatlarımızı ilave ediyoruz ve 15,20 gün daha bekletip süzüyoruz.Süzdükten sonra ayrı bir kapta şeker şerbeti kaynatıyoruz hani şu tatlılara yaptığımız gibi,şerbet iyice soğuyunca ayrı bir kapta %20 maserat ve üzeri şerbet şeklinde ayarlıyoruz.Bu ayar benim gibi tatlıca bir lezzet sevenler için iyidir.Ama daha sert likörler yapmak istiyorsanız maseratınızı arttırıp,şerbeti azaltarak ağız tadınıza uygun hale getirebilirsiniz.Ben genelde maseratı büyükçe bir kaba boşaltıyorum,ve şerbet ekledikçe küçük bir kaşıkla tadına bakıyorum istediğim tada gelince oluşan likörümü şişelere paylaştırıp,üzerini etiketliyorum.

Benim yaptığım tarife göre 1 kilo meyve için 750 MLv otka tam geliyor,bu ölçüden de 2adet 750ml lil votka şişesi ,ve bir de küçük şişe likör elde edilmiş oluyor.

Liköre katılacak baharatlar aslında zevke bağlıdır,benim tercihlerim ise şöyle,kızılcığa,karanfil- elmaya, tarçın -çileğe vanilya ve vişne likörüne damla sakızı kullanırım.

Bu yöntemle Çilek 15 gün,nane 1 gün ve kızılcık 1 ayda olur.
Diğer bir pratik yöntemde votkaya beğendiğiniz bir reçeli karıştırmanızdır,buda güzel oluyor ancak sert bir likör elde ediyorsunuz.







LİKÖR VE ŞARAP TARİFLERİ






kAHVE LİKÖRÜ






1 bardak hazır granül kahve (ben neskafe gold kullanıyorum),2bardak kaynar su,4 bardak şeker,1 şişe (750 ml)votka 3 paket vanilin.(Votka yerine kanyak kullanırsanız sonuç daha iyi oluyor)



Şeker ve kahveyi iyice karıştırıyoruz ve üzerine kaynar suyu ekleyip eritiyoruz,iyice soğuyana kadar bekletiyoruzBüyükçe bir kaba tortu olmaması için bir tülbentten veya kahve filtresinden süzerek akıtıyoruz içine votka ve vanilinin ekleyip karıştırıyoruz ve şişelerimize aktarıyoruz yaklaşık 15,20 gün sonra içilebilecek kıvama geliyor.Ama ben 1 ay bekletip ondan sonra kullanmaya başlıyorum.




KIZILCIK LİKÖRÜ



p>1 kg kızılcık, 1 şişe votka, 2 adet büyük tarçın kabuğu,3,4 adet tane karabiber,5,6 adet karanfil




Kızılcıklar iyice yıkanıp temizlenir ve cam kavonozda votkaya yatırılır,hergün karıştırılarak 15 gün beklenir 15.günden sonra baharatlar ilave edilir. 15 gün daha beklenir.süre sonunda şeker şerbeti hazırlanarak soğuturulur.süzdüğümüz maserat şerbet ile istediğimiz oranda karıştırılır ve şişelere doldurulur.



VİŞNE LİKÖRÜ


1kg.vişne,1 şişe votka,damla sakızı



vişne yıkanır ve çekirdekleri çıkarılır,yukarıdaki tarif gibi hazırlanır daha sonra baharatlandırma safhasında döğülmüş damla sakızı ilave edilir.ve 1 ay dolunca süzülür ve yukarıdaki tarif gibi hazırlanır.


Burada kullandığım vişneleri ben atmıyorum onları çikolata da değerlendiriyorum.Bitter çikolatayı çelik bir kapta ben mari usulü eritiyorum ve vişneleri bu erimiş çikolataya iyice bulayıp yağlı kağıt üzerinde soğutup donduruyorum,kahveyle ve likörlerin yanında çok iyi bir lezzet veriyor.Normal vişneden de oluyor ancak bu daha lezzetli oluyor. Aynı şeyi portakallada yapabilirsiniz, hem şimdi zamanı da geldi. Bitter yerine sütlü çikolatada tercih edilebilir.Ben bitter sevdiğim için onu tercih ediyorum.


Yine kış için çabucak hazırlanan bir sütlü likör tarifi vereyim.



KİVİLİ SÜT LİKÖRÜ



1/2 lt. pastörize süt,300 gr.toz şeker, 150 ml.(etil alkol) 1 paket vanilya,!/' limon suyu ve kabuğunun rendesi,2 adet kivi soyulmuş ve küçük küçük doğranmış.


Yapımı çok basit tüm malzemeleri cam bir kavanozda karıştırıp buzdolabına koyuyoruz,ve hergün karıştırıyoruz,3,4 gün sonra hazır oluyor.Bu likör dışarıda pek dayanmıyor buzdolabında bir müddet dayanıyor.Bu sebeble az miktarda hazırlanıyor



Bu resim de gördüğünzü ise değişik bir uygulama ile yapılıyor.Armut henüz küçücükken temiz bir şişenin içine alınıyor ve şişenin ağzı aşağıya gelecek şekilde dala bağlanıyor ve armut olana kadar ağaçta bekliyor armut olgunlaşınca sapı uzun olacak şekilde daldan kesilir.daha sonra bu şişeye votka,brendi veya şarap konarak bir süre bekletilir ve kullanılır.Yurt dışında oldukça pahalı olduğunu duymuştum,belki içinizde denemek isteyen olabilir diye bahsetmek istedim.Bu konu ile ilgili fotoraflar netten alıntıdır.



Son olarak bir de sıcak şarap tarifi vereyim,
1 su bardağı su,2 adet çubuk tarçın,1 adet çubuk vanilya,2 dilim limon,1 adet elma kabuğu,3,4 çorba kaşığı toz şeker
Malzemeler bir tencerede birleştirilir ve kaynamaya bırakılır,kaynamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatılır,1 şişe sek kırmızı şarap ilave edilir ve kaynama noktasına kadar (kapakta buharlaşma olana kadar) ısıtılır,kaynamadan altı kapatılır,süzülerek servis yapılır.
Umarım tarifleri denersiniz,yaparkende içerkende keyif alacağınızı umuyorum.
Afiyet olsun efendim.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayılırım Kiwiyi deniycem ablacım sağol.

Bitki Cadısı dedi ki...

tavsiye ederim canım lezzetli bir likör oluyor.

embir dedi ki...

Canım süpersin ya bu tarifler süper

Bitki Cadısı dedi ki...

Embir cim sende dene ve görüşünü yaz lütfen

Zenciörgüsu dedi ki...

Ayyy!Ölecem bi gün senin blogu gezerken,ne güzel şeyler yazıyorsun sen yaa :))) Harika bu tarifler.Öpüp başıma koyıcam hepsini.

Bitki Cadısı dedi ki...

beğendiğine sevindim nostatic,Valla biz ev likörlerini seviyoruz yapmasıda zevkli içmeside,gelen giden çok bğeniyor,kış için yaptığım 6 likörden sadece 3 tane kaldı onlarda yarımşar şişe.senin de yapmanı tavsiye ederim .

Cocukla Cocuk dedi ki...

kahvenin yanında seviyorum, yeni bir şey öğrendik, sağol

Moonless dedi ki...

Sıcak şaraba bayılırım, hem de tarçınlı felan off..
Bu tarifibenim için verdin sanırım :)))
Tam da kış kapıdayken ,sağol canım.

Bitki Cadısı dedi ki...

moonless,bu tarif senin için ve tüm sıcak şarap esvenler için oldu canım.:))

Gülten dedi ki...

Hem sıcak şarabı, hem de ev likörü tarifini denemek için sabırsızlanıyorum. Ama işin kötüsü hangi likörü yapacağıma bir türlü karar veremedim. Hepsi birbirinden güzel. Ama deneyince mutlaka tekrar yazacağım. Emeğinize sağlık....

Adsız dedi ki...

Sizi önce tebrik ediyorum. Verdiğiniz tarifler cidden harika çok blog gezdim ama sizinki kadar iyisine rastlamadım Hepsini deneyeceğim Neticeyi size gene yazarım. Bende şarap yapıyorum inanılmaz güzel ürünler aldım çok beğenildi inşallah likörleride yaparım ve beğenilir.

Duygu dedi ki...

Tarifler güzelmiş, damla sakızlı likörü evde yapmayı deneyeceğim...

Adsız dedi ki...

Sakiz likoru tarifi ariyorum acil! Siz biliyor musunuz ya da bilen var mi?

Unknown dedi ki...

Nane likörunun tarifini wermemisniz

Unknown dedi ki...

Yada daha az beklenecek bi likö tarifi warmi

Seçil dedi ki...

Nane likörünün anlatımlı tarifini yayınlayabilirmisiniz ? Şimdiden teşekkürler başarılatınrzın devamını dilerim :-D

Adsız dedi ki...

Likörlerin şerbetini nasıl hazırlıyorsunuz orasını anlayamadım, tarif rica edebilirmiyiz teşekkürler, çiğdem

Adsız dedi ki...

tarifleri vermişsiniz güzelde etil alkolü nerden buluyorsunuz birde onu anlatsaydınız

Adsız dedi ki...

Nane likörüm berbat oldu. Rengi tadı olmadı.püf noktası neacaba